Comentariile membrilor:

 =  semnal
Ioan-Mircea Popovici
[21.Jun.10 20:01]
Semnalez un eseu care merita steluța textelor recomandate. Un text dens, cu multe reflectoare, cu accente pe mediu și personalitați.

 =  interesant!
Anni- Lorei Mainka
[21.Jun.10 21:03]
o analiza a lumii apuse - disparute s-ar putea spune, ascunsa in arhive....cei care si-o amintesc nu vor sa mai vorbeasca - iar cei tineri nu vor sa ma auda....cu toate acestea sper sa fim bine informati cind noua globalizare a luat svirsit si ne reasezam in matca....

 =  pdv
Mihai Robea
[22.Jun.10 02:55]
cu cateva scapari de redactare, cu vreo doua inexactitati si o eroare de proportii(bulgarii nu au fondat niciodata un imperiu, 'țaratul' româno+bulgar a fost constituit in urma rascoalei fratilor vlahi Petru si Asan/1185/, urmasi ai dacilor veniti din N Dunarii la fratii lor, cum spun izvoarele, dupa cataclismul roman din 106), mi se pare un eseu sintetic si destul de exact.
Un eseu animat de pasaje sugestive care reuseste sa mentina atentia.

 =  Publicare
Petre Anghel
[29.Sep.10 16:03]
Textul de mai sus a fost publicat, intre timp, in revista "Sociologie Romaneasca", volumul VIII, nr. 3, 2010. Cu modificari nesemnificative efectuate de autorul Petre Anghel, care este profesor la Facultatea de Sociologie si asistenta sociala a Universitatii din Bucuresti. Urez succes cititorilor!

 =  Ce nu știe Herta Muller
Aurel Sibiceanu
[11.Oct.10 21:55]
În celebra discuție cu cu Liiceanu, Herta Muller a criticat intelectualii români, acuzându-i de falsă rezistență și pasivitate în timpul comunismului. Mă așteptam ca Liiceanu să pomenească măcar câteva nume de scriitori români aruncați în închisori pentru că nu au vrut să legitimeze comunismul cu numele lor. Iată că Domnia Voastră ați găsit o adevărată Uniune a Scriitorilor Români în închisoare.

Mă așteptam ca Liiceanu să amintească de sutele, poate miile de preoți, pastori, predicatori, condamnați la ani grei de temniță, din aceleași motive, reprezentând toată paleta de biserici și culte din România.

Mă așteptam ca Liiceanu s-i amintească Doamnei Herta de rezistența armată din munți, dusă de mii de români, să-i fi pomenit de zecile de răscoale țărănești și de violentele reprimări ale acestora - vezi cazul Morteni, din județul Dâmboviața.

Mă așteptam ca doamna Herta să știe că românii care au trecut prin temnițele comuniste însumează la un loc peste un milion de ani de închisoare...

Mă așteptam ca d-l Liiceanu să-i amintească Doamnei Herta de cele câteva zeci de scriitori români anchetați chiar până-n ziua de 22 dec. 1989, că au avut suspendat dreptul la semnătură pentru atitudinea lor francă, manifestată în varii ocazii. Cu modestie o spun, printre ei mă număr și pe mine; chiar și pe acest site am publicat câte ceva din trecutul meu, nu în scopul "de a face pe dizidentul",ci ca să fie un studiu de caz. După 1989 atitudinea mea francă, normală și morală nu mi se iartă și sunt fie ținta ironiilor colegilor, fie a informatorilor...

Prin 1980 am aflat, de la un prieten sas, de existența lui "Aktionsgruppe Banat",în românește: „Grupul de Acțiune Banat”, știam de numele multor scriitori de etnie germană din componența lui. În 1982 Hertei Muller i s-a decernat premiul U.T.C. și mă așteptam să-l refuze. Cunoscutul istoric Adrian Majuru a observat că în C.V.-l oficial al distinsei nobeliste acest lucru este omis!

Un alt semn de întrebare pe care mi-l ridică D-na Muller este și faptul că nu pomenește nimic de un coleg de rezistență, de scriitorul Rolf Bossert, pe care l-am cunoscut personal. În februarie 1986 Rolf Bossert se sinucide, la vârsta de 33 de ani, sărind de pe fereastra unui cămin pentru azilanți, la numai șase săptămâni după emigrare.

Nu pomenește nimic de un alt apropiat al "grupului de acțiune Banat", de Roland Kirsch, un minunat autor de proză scurtă. Acesta s-a sinucis, chipurile, pe 3 martie 1989...

Multe, prea multe omisiuni și adevăruri tăcute, rușinos de tăcute...
E jalnic să vezi cum intelectuali în care crezi își fac socoteli, calcule, să nu supere golemul numit U.E.


 =  Re
Aurel Sibiceanu
[11.Oct.10 22:00]

Celor ce au suferit, celor ce au pierit
în numele demnității și națiunii,
să le fie numele pomenit în veacul vecilor...

 =  De spus si altora
Petre Anghel
[11.Oct.10 22:14]
Domnule Aurel Sibiceanu, evident ca si asta trebuia sa-i spuna dl. Gabriel Liiceanu doamnei Herta Muller, dar el era preocupat de imaginea lui, ca totdeauna. Sunt cativa intelectuali, altfel importanti, care au monopolizat spiritul national autentic si se poarta de parca doar lor le-ar fi putzit comunismul, iar noi ceilalti am trait aplaudand. Mircea Ciobanu, despre care vorbiram, nu era membru de partid si si-a riscat postul ca sa publice scriitori ce nu erau pe linia oficiala. Idem Marin Preda si Cornel Popescu. Dar, cum cred ca ati observat, sunt foarte multi din tara si de afara care vor sa ne bage ]n cap ca am fost toti lasi si ceausisti, iar scriitorii niste cozi de topor, uitand ca publicul cumpara instantaneu cartile de valoare, iar maculatura zacea pe tejghele sau in rafturi.
Daca stii unde s-a publicat premiul Hertei Muller, sau poti sa afli, da-mi un semn. Trebuie facut public. Te sfatuiesc sa publici pe facebuck sau oriunde vrei dumneata mesajul acesta pe care mi l-ai trimis.
Cu sentiment calde de prietenie, Petre Anghel
P.S. E o remarca plina de sens si adevar observatia domniei tale.

 =  sistemul ramine sistem
Anni- Lorei Mainka
[12.Oct.10 15:18]
cind ai intrat in hora trebuie sa joci sau? asta parca era un proverb romanesc pe care l-am auzit de multe ori si asta se intimpla si acum!
sistemul in care se afla intelectualii romani functioneaza ptr ca atit ei cit si ceilalti il acceptam si au reusit din nou sa acopore totul intr-o plasa de teama

este criza domnilor si lumea tremura , majoritatea cel putin, ptr ziua de miine si copiii lor! iar cind ar dori sa mai spuna adevarul nu mai stiu unde sa-l gaseasca.....

dl Sibiceanu intr-un fel va admir perseverenta
spectacolele in jurul celebrilor romani nu stiu cum se face ca isi pierd din originalitate si sunt precum la un pantomim grimasele adevarului uitat - pacat !

ps - despre rolf bossert nu se stie adevarul, cei care au fost de fata par a fi uitat cum s-a ajuns in fata ferestrei, si eu eram in aceeasi vreme intr-un heim din acesta, dar teama pentru viata personala a fost atit de mare ca am tacut cu totii si despre multe nu se stie cind vom vorbi - o admir pe herta mueller ca ea se pare ca a dus-o mai bine decit bossert in caminul de la berlin, a putut sa se descurce si cu divortul in primele luni si sa scrie non-stop si sa publice an de an, pentru toate astea iti trebuie curajul pe care rolf bossert se pare ca nu l-a avut, oricum versurile lui spun multe si cred ca este si unul dintre putinii care nu prea dorea sa plece????, - tradus acum f bine de nora iuga, dar nu prea e de gasit ptr ca nu se stie din ce motive nu e pe standurile librariilor - (se gaseste la libraria ICR-acolo la sediu, merita citit si mediatizat
opera multor svabi si sasi a fost pur si simplu acoperita de o patura a uitarii

Articolul acesta ar trebui sa il trimeata cineva la editura la care publica dna mueller, ca sa fie informata, ca da, o tara mare , nu dormea , ci era in mare parte la puscarie......




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !