poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 480 .



Un pantof bătrân pentru un om bătrân
proză [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [CristiPopescu ]

2013-10-03  |     | 



Pantoful ăla stă pe masă.
Îmi țin ochii pe el de ceva timp. Aș fi putut să jur că s-a mișcat. Mai devreme aș fi putut să pariez că l-am auzit căscând plictisit. Am căscat și eu, ca să-i arăt că-l înțeleg. Suntem amândoi bătrâni, cu pielea strânsă și crăpată din loc în loc, uscată și murdară. Am călcat amândoi talpa moale a lumii în spinare. N-are rost să ne certăm cine a cărat-o mai bine, deși mi-ar plăcea să cred că am fost un om-pantof priceput.

Pantoful ăla stă pe masă.
Botul lui fără dinți stă căscat și negru, ca și cum ar cere de mâncare. „Picioare, picioare, picioare… Dați-mi degete grăsuțe și zemoase, dați-mi glezne care se frâng ca oasele de pui.”. Râd. Parc-ar fi în sevraj. Ce fel de pantof e acesta, tremurând ca varga, privat de umplere? Un pantof slab. Un pantof demn de milă.
Îmi întind cu greu un picior zdrențuit înainte. „Uite!” îi spun, „Un picior numai bun de încălțat, un picior viu, de carne, căruia îi lipsește cochilia…”
Ha! Un picior ca un melc fără casă.

Pantoful ăla stă pe masă
Praful s-a pus asupra lui ca o manta ce-l apără de timp. Pentru el, viața s-a oprit în secunda bătrâneții, clipa lui fiind ca o bucată de gumă cu aromă de cireșe întinsă la nesfârșit. Timpul meu încă aleargă, ca o furtună și îi simt mușcătura pe umărul meu de țărână. Am fost un munte prefăcut în deal cu viță-de-vie bună și, până să îmi dau seama, mă voi preface într-o movilă de pământ cu o cruce de surcele la un capăt, iar din piept îmi vor crește narcise.
Mă ridic. Parcurg parcă plin de emoția primei întâlniri cu o fată, cei trei pași până la masă. Primul pas s-a dus deja, al doilea îmi sărută piciorul acum, iar ultimul pas se va fi consumat și el curând. Pantoful de pe masă îmi înghite cu poftă piciorul stâng, întins cu burta pe podeaua nelustruită. Parc-ar fi fost făcut pentru mine. Un pantof bătrân, pentru un tânăr bătrân.
Pantoful de ginere al tatei.

.  |








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!