poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1912 .



Concizie maximă privind istoria și politica cocoșului galic
proză [ ]
Minimum de cuvinte-maximum de sens

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [filipisime ]

2010-05-16  |     | 



Cocoșul galic este emblema națională a Franței revoluționare. De multe ori, vorbindu-se despre Franța, i se spune „Cocoșul galic”. Această emblemă are o dublă semnificație:
Romanii îi numeau gali pe locuitorii Franței de azi și se pare că le-au dat acest nume, fiindcă mulți dintre ei purtau moțuri roșcate. Aceste moțuri le-au evocat crestele cocoșilor, iar în latineșete gallus înseamnă cocoș.

După revoluția de la 1879, în căutarea unor embleme pentru baterea monedelor noi(care să înlocuiască „ludovicii”), juriul instituit pentru concurs, a recomandat un cocoș, gândindu-se la deșteptare, la vigilență, la trezirea conștiințelor. Poporul însă, când a văzut „cocoșul” pe monedele de 20 de franci, a făcut legătură cu vechii gali. Cocoșul a fost decretat emblemă națională. Mai târziu, Napoleon a desfiițat acest simbol. Dar cocoșul a revenit odată cu revoluția de la 1830, începând să fie aplicat și pe drapele.Sub a treia Republică(1871) a căpătat o mai mare răspândire( pe monede în special) și a devenit alegoria Franței, reprezentată în grafică prin „cocoșul galic”( sau prin semănătoarea Marianna)

.  |








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!