poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1608 .



Scrisoarea III-a adresată năpoțălii mele Atropa Belladona-regina umorului din șele două Academii șî din toată Moldova pitorească.
proză [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [filipisime ]

2010-01-24  |     | 



Dragî mătrăgunuțî, mai fac o leacă de exercițiu din graiul moldovinesc, ca să nu-mi pierd antrenamentul și cu cari să ti obișnuiesc și pi tini așa treptat, treptat, la foc miic.
Îmi plași bini di tăt și frumos, elegant și strategic te-ai descurcat tu în editarea disputilor cu violete și violențe cu care ai ieșit din peisaj, ușor și frumos din peisajul șela periculos și imperialist. Și ni trebui nouă mătrăgună așa șiva? Ai vrut să nu mă superi și-ți mulțămesc, nu mi-ai spus că așea mâță(chisâcă) cu ochii-n flăcări violet, era una di priză și nu di suflet. Și bini ai făcut, bini di tăt.
Acum am scos-o din peisaj și gata. Am scăpat di nicazuri și tu și eu. M-am bucurat diasemini, di mâța ta aia di suflet cari ti iubește și mă iubește și pi mini, zău m-am bucurat tare di tăt. M-am bucurat di asemenea di dansul artistic cu miorlăituri eleganti și în sortiment ales pe care mi l-o făcut. Și iar îți mulțămesc. Þi-am făcut și poezia pe care probabil ai șitit-o, ti rog să-mi spui dacă-ți plași, dacă nu, prezintă obiecțiuni și o reasamblez.
Și cu asta punct. O vinit și timpul să mă gândesc mai bătrânește la viitorul tău, adică să-ți pregătești teza de doctorat, asta trebuie făcută urjent. Eu ți-am scos un sumar concis di toate traiectoriili prinșipale, di care tu trebe să ții cont în teza ta de doctorat. Sunt în banca a doua de date a mea în care se include și peisajistica. Sper ca așest material să-ți fie un mare izvor de inspirație di care nu-ți mai vorbesc și-ți arăt mai jos di șe trebuie să ții cont.

Femeia ca stăpână a tuturor mâților di pi lume.
Valoarea femeii pe scara socială( Filip Tănase)

Câteva criterii de evaluare
.Toate serviciile și institutele de: biologie, genetică, antropologie, criminalistică și medico-legale au constatat separat și împreună că femeile(în general) posedă mai multe circomvoluțiuni decât bărbații și sunt mai inteligente.
.În toate legendele babiloniene, persane, egiptene, grecești și romane, s-a constatat cu mult înainte, că femeile posedă un grad de înțelepciune superior față de bărbați.
. În lumea fiarelor sălbatice, printr-o strategie specială care-i aparține numai ei, femela iese mai greu și mai târziu din competiție în apărarea puilor săi, dovadă a inteligenței sporite la care m-am referit.
.În cuplu, dacă bărbatul domină prin forță, femeia domină prin viclenie, o dovadă certă de inteligență, din care fiecare se descurcă cu ceeace are în emisferele cerebrale.
Înainte de a pune eu concluzii, dau întâietate unei șelebre scriitoare, doamna Raluca Șeinoiu, care în tinerețe mi-a fost o leacă ușenică, acum e meseriașe mari di tăt.
Iată un text al dumneeaei, scris în Almanahul Flacăra 2005, pag.56

Cum interpretăm torsul pisicii
Ne plac și de aceea le luăm în brațe și le mângâiem. Drept răspuns, pisicuțele miaună, se așează la noi în brațe și încep să toarcă. Este un semn clar că le place și se simt bine. O stare care se transmite și iubitorilor de pisici. În ambele cazuri este o binefacere atât pentru corp cât și pentru suflet.
Atunci când o pisică vine și se așează în poala stăpânului, îi comunică acestuia că se simte bine. Însă nu s-a dat un răspuns avizat la întrebarea cum toarce. Acest fenomen a fost studiat de câțiva specialiști care au găsit unele explicații. Pe de o parte, cercetătorii susțin că torsul se produce prin vibrația vaselor sanguine situate în pieptul animalelor, iar pe de altă parte, unii pretind că acest fenomen este provocat de semnalele transmise de nervi către coardele vocale care vibrează în timp ce diafragma funcționează ca o supapă, lăsând aerul să treacă peste corzi în timpul inspirației și expirației, creând astfel sunetul care seamănă cu acela al unui motoraș. Oamenii de știință au descoperit că torsul pisicilor reprezintă un adevărat mecanism natural de vindecare a organismului. Felinele rănite fac acest lucru pentru a se vindeca mai repede și pentru a-și întări oasele și organele interne. Frecvența torsului este de 22-44 Hz. Expunerea este benefică și pentru persoanele care conviețuiesc cu animalul, căci are un efect similar cu al ultrasunetelor. Este știut că la o asemenea frecvență de sunet, se îmbunătățește densitatea osoasă la oameni și crește forța musculară. Se pare că scheletul uman are nevoie de stimulare pentru a preveni pierderile de calciu, iar capacitatea de a toarce a pisicilor reprezintă de fapt, modalitatea lor de a dobândi această stimulare.
Pisicile torc atunci când sunt relaxate sau când vor să se calmeze. În mod clar, este un semn de mulțumire pe care ele îl transmit stăpânului. Totuși în anumite cazuri, acest fenomen are o altă semnificație. Ele se exprimă astfel și când sunt rănite, grav bolnave sau la naștere. O mamă toarce pentru puii ei, astfel încât aceștia să știe că ea este alături de ei și la rândul lor, aceștia torc drept răspuns la tandrețea mamei, pentru că aceasta îi spală și îi curăță, formându-se astfel o legătură afectivă foarte puternică. Atunci când sunt mai mari, puiuții torc pentru a-i atrage pe cei mari, să se joace cu ei. Este foarte important de știut că o pisică adultă poate toarce și în cazul în care se află în fața unui agresor, arătându-i astfel că nu se teme de el.

Concluzii ( Filip Tănase)
După Șolohov, femeia e ca mâța, se lipește de cine știe s-o mângâie mai bine, iar după mine, n-am nici un argument sau interes să demonstrez contrariul.
Foarte sincer îți spun că mă înțeleg mai bine cu femeile decât cu bărbații, întotdeauna le-am avut camarade sincere și la bune și la rele, nu m-au dezamăgit, sau să zicem foarte puțin, față de unii camarazi de-ai mei din trecut sau prezent, care nu vor să-mi acorde indiferența de care am atâta nevoie și atât.

Alte criterii "sentimentale" mondene
Unili fimei di azi, disprețuiesc criteriile lui Șolohov sus arătate și se lipesc di șel care are șel mai gras cont în bancă, în țară sau în străinătate, dar se desprind când li se pun brățări pe metacarpiene și intuiesc viitorul drum spre bulău.
Intru în peisaj cu o mică selecție de filipisime scurtisime publicate în: Eterna poveste în Rebus bis și în alte cotidiene.
.Pudoarea femeii
Este fascinant s-o admiri la o copiliță inocentă și care are grații nevinovate, dar este dezgustător să asiști la o vampă obosită, consumată, care are accese false de pudoare.
.Glorie eternă?
E o figură de stil hiperbolică și-atâta tot. Fiecare glorie este una de sezon, care are intrarea și ieșirea din modă după criteriile valabile atunci. De aceea e tot o etichetă expirată.
Nici cu eternitatea nu se știe cât e de "eternă", pentru că fiecare perioadă își are criteriile ei de evaluare, inclusiv ale eternității. S-ar putea ca eternitatea să aibă dimensiunea timpului dintre două cataclisme, sau a apocalipsei. Cam așa ceva, totu-i relativ.
.Nu cerceta sufletul femeii
Nu căuta să afli adevărul despre ea, că nu vei reuși niciodată nimic, mulțumește-te cu o minciună spusă frumos, decât c-un adevăr trist, dezarmant!
Femeia-i sfântă, ne dă zile/grăiește-o cugetare-adâncă/cu înțelesuri mai subtile/ne dă, dar ni le și mănâncă!
.Dragostea și suferința
Dragostea cere suferință, sacrificiu, compromis, inteligență, dialog. Cel care nu oferă nimic din toate acestea, nu oferă și nu primește dragoste. El este cel care se iubește pe sine și nu o să cunoască niciodată dragostea adevărată.
.Mai sunt războaie și între palate/astea-s fără compromis/își dau cuțite pe la spate/n-au învingător și nici învins.
.Războiul din poezie/multora nu se arată/e-o intrigă mai delicată/muza-i tot mereu lezată.
.Așa-i și-n universul meu/am o muză egoistă/o mare uriașe de tupeu/o artistă narcisistă.
Îmi strică des intimitatea, tihna/confortul, relaxarea și odihna/toate astea n-au măsură/miroase a dictatură.
.Cititul în privire
Pe un om, privindu-l în ochi, îi poți citi gândurile, dar vai de cei lipsiți de acest simț.
Cei proști ca vita te-nțeleg/doar când le spui cuvântu-ntreg/dar când vorbești c-un om cu minte/pricepe-n ochi, nu din cuvinte.
.Fericirea
Niciodată un om cu grad mare de prosperitate nu va fi fericit pentru că vrea mai mult, se știe că"și bogații plâng."
.Labirint
Cine nu știe ce-i labirintul, să încerce să se aventureze în sufletul femeii.
.Bărbatul visurilor femeii
Formulă folosită de toate devoratoarele de bărbați, pe care vor să-i convingă că deși au trecut printr-un regiment, n-au găsit altul mai bun.
.Blestem unui mare fustangiu
Să-ți dea Dumnezeu atâta sănătate, câtă sinceritate au femeile care ți-au trecut prin pat.
.Sinucidere
Accident mortal cu….sinucidere.
.Suspinul
Rezultatul viselor spulberate.

Mențiune
Prezentele scurtisime sunt din Universul nuanțelor privind: Femeia eterna poveste și sunt date numai selecții și nu în întregime. În lucrarea de față nu se includ o puzderie de alte scurtisime care vizează alte ținte și nici scurtisimile cărora le-am dat o formă compusă, adică le-am proiectat pe teme comune,în universuri artistice polinuanțate.
Aceasta este penultima lucrare pe care ți-am dedicat-o ție, urmează un orizont umoristic privind viața neștiută a amicului meu Jean Constantin.
Al tău bunic care te iubește(din București)

.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!