poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2883 .



Cartea evreilor din Suceava si imprejurimi - In cadrul Simpozionului O cultura a supravietuirii
presa [ ]
lansare vineri, 8 octombrie, ora 17, in cadrul Simpozionului O cultura a supravietuirii

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [angela furtuna ]

2010-10-06  |     | 



The Book of The Jews from Suceava

Consiliul Județean Suceava

Biblioteca Bucovinei


organizează
în data de 8 octombrie, ora 17, la Biblioteca Bucovinei

lansarea de carte:

Evreii din Suceava -The Book of The Jews from Suceava (Shotz) and the surrounding Communities

(Arbore, Bălăceana, Bosanci, Burdujeni, Cacica, Comănești, Costîna, Dărmănești, Ilișești, Ițcani, Mărățea, Mitoc, Pătrăuți, Solca, Todirești, Zaharești)

Printed in Israel 2007

Echipa de autori a fost coordonată de

Dr. Benzion Fuchs

Consiliul editorial :
Israel Huebner, Meir Kostiner, Yehuda Tennenhaus și Simcha Weissbuch),

Prezintă Angela Furtună

Evenimentul va avea loc în cadrul Simpozionului O CULTURÃ A SUPRAVIEȚUIRII
prilejuit de
Ziua Holocaustului din România (9 octombrie)
și de sesiunea generică din cadrul
2010 - Anul Paul Celan
(manifestare internațională inițiată la Biblioteca Bucovinei în ianuarie 2010)





………………………………………………………………………………………..

………………………………………………………………………………………..



Volumul de față reprezintă una dintre cele mai notabile realizări documentaristice și memoriale privind comunitatea evreilor originari din Suceava (Shotz) și împrejurimi.



Cartea conține informații foarte bine structurate. În Volumul I, informațiile vorbesc despre evreii din Suceava și împrejurimi, despre istoria Bucovinei și a Sucevei, despre viața evreiască din Suceava, despre diferitele etape din viața evreilor și a comunităților românești (politicile rasiale antisemite, sionismul, curente revizioniste și etape controversate, emigrația în Palestina, organizații sportive, partide politice și evreii, partidul comunist, partidul social-democrat, liga Cuza, partidul evreiesc, viața religioasă a evreilor din Suceava, sinagogi din Suceava, generații de rabini, România și evreii din Suceava între cele două războaie mondiale, comunitățile de evrei din Burdujeni, Ițcani, Hatna (Dărmănești), Bălăceana, Comănești ; o descriere a evreilor : profesii, ocupații, oameni de afaceri în Suceava și împrejurimi ; medici, farmaciști, avocați, comercianți, mici afaceri și meșteșugari ; afaceri și ateliere evreiești între cele două războaie mondiale ; afaceri și ateliere în Ițcani ; afaceri și ateliere în Burdujeni ; Holocaustul ; persecuțiile din 1940 și masacrele ; deportările ; deportarea evreilor în Transnistria ; procesul deportării ; Mogilev ; viața în ghetto ; tifosul exantematic ; exil și lagăre ; munca forțată ; auto-organizarea ; comunități de ajutor ; vizite și ajutor dinafară ; eliberarea : Shargorod ; regimul opresiv, viața în ghetto, tifosul, auto-organizarea, centre culturale, ajutoare dinafară, munca forțată, autoapărarea, eliberarea. La fel, sunt descrise cu date extrem de precise lagărele Murafa, Djurin. Apoi urmeaza capitole dedicate unor producții culturale aparținând artei de lagăr : cântece din ghetto, cântece și jocuri, viața în Suceava după Shoah. Povestiri și amintiri cu evreii Sucevei : Suceava = Shotz sau poate Meshuga. Alte povestiri. Yizkar – o amintire despre tata. Lista vistimelor Shoah. Soldați căzuți la datorie. Referințe, Bibliografie și Website-uri.

În Volumul al II-lea, se găsesc evidențele personale ale evreilor din Suceava și din comunitățile împrejuitoare.



În capitolul introductiv LAUDATIO (p. XIV, vol.I) este arătată contribuția esențială a principalilor sponsori ai cărții de față, personalități originare din Suceava și trăitoare astăzi în alte țări :

Paul Leinburd (Lauren Simona și Cole Nathaniel) și

Sorel & Judy Leinburd (Jacob și Noah).

Ei au adus astfel un omagiu tatălui lor Jacob Leinburd (5 dec. 1919 – 21 mai, 1987) și dragei lor mame Betty Leinburd (Calmanovici, născută în Fălticeni), care au știut să păstreze amintirile vii și să lupte astfel pentru un viitor mai bun.

Seria sponsorilor continuă cu numeroase alte nume de personalități plecate în lume din Suceava, între care : Margalit Artzi, Senta și Dov Krams, Ada și Chaim Noy, Freddy Shany, Chaya Sherf, Alexandrer-Eugen și Bertha Weitmann – aducând fiecare laudele cuvenite părinților lor – , precum și Organizația Internațională a Evreilor din Bucovina (The “World Organization of Bukovina Jews”) (Președinte Yitzhak Yalon, Vice-Președinți Jakob Weiner și Isahar Locker), membrii Asociației Foștilor Locuitori ai Sucevei (Shotz) și ai împrejurimilor , precum și familiile lor.

Mulțumirile și gratitudinea sunt aduse și față de efortul depus pentru documentarea și redactarea cărții de către nume importante ale vieții publice internaționale care provin din spațiul bucovinean: Freddy Anschel, Marcel Biener, Martin Gidron, Achim Hopmeier, Josef (Julku) Klein, Paul Leinburd, Norman Manea, Ytzhak (Tutiu) Yalon, Carol Zwilling, , apoi Ytzak Artzi, precum și Dr. Adolf Weitmann, ca și “Yad Vashem” (Zvi Bernhardt) și U.S. Holocaust Memorial Museum Library (Henry Mayer și Michlean L. Amir).

De asemenea, sunt aduse mulțumiri și entității “Neora” pentru inițierea și întreținerea site-ului www.shotzer.com.



Coordonatorul volumului, dr. Benzion Fuchs, își mărturisea în 2006, din Tel Aviv, în Prefața volumului, convingerea că o astfel de CARTE (frumoasă și ca obiect de artă) “va reține atenția mai multor generații cate vin” (p. XVII)

Simca Weissbuch, un alt colaborator important, a dorit la rândul lui să-și exprime dorința ca aceasta carte “să păstreze cât mai bine memoria, în beneficiul cât mai multor generații, să fie un momument scris al trecutului și un document asupra sensului adevărat al Diasporei pentru toți cei care nu au trăit această experiență.

Amintindu-ne de trecut și construind un viitor mai bun, să ne rugăm pentru ca urmașii noștri să trăiască în pace, în libertate și în siguranță în țara noastră, așa cum o spun și vechile învățături”.



Cartea este bogat ilustrată cu fotografii și fotocopii originale provenind din documente autentice (puse la dispoziție de Achim Hopmeier, Paul Leinburd și Carol Zwilling) și are un aspect grafic și artistic notabil. Apariția acestei cărți este un eveniment atât pentru evreii originari din Suceava cât și pentru cultura română, care își recuperează astfel unul din meridianele parțial întrerupte de regimurile totalitare. Ediția de față este deocamdată o versiune ebraică și parțial engleză, dar nu ne îndoim de faptul că deja se lucrează și la o versiune trilingvă, ebraică – engleză – română, modalitate prin care adevărul istoric privind evreii din Suceava și împrejurimi se va întoarce acasă în inima unui număr sporit de cititori. (Angela FURTUNÃ)



Angela FURTUNÃ



BIBLIOTECA BUCOVINEI

(COORDONATOATEA SIMPOZIONULUI ȘI A LANSÃRILOR DE CARTE)

The Book of The Jews from Suceava

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!