poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3197 .



Ecouri de la Festivalul Tudor Arghezi
personale [ ]
Presa

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Silvero ]

2009-05-27  |     | 



La două zile de la împlinirea a 129 de ani de la nașterea poetului Tudor Arghezi, în cadrul Festivalului Internațional de literatură care-i poartă numele sâmbătă, 23 mai, la Sala Maură a Palatului Administrativ din Târgu Jiu, s-a desfășurat o întâlnire festivă a personalităților de primă rezonanță din domeniul literaturii contemporane românești, dintre care amintim pe Nicolae Dragoș, Horia Gârbea, Nicolae Þone, Gabriel Chifu, Gheorghe Grigurcu, Mitzura Arghezi, Ilie Constantin, Mihaela Constantin, Ioana Dinulescu, a invitaților, scriitori și artiști plastici, din Franța, Serbia, Italia, Columbia, Germania (Felipe Ferré, Adam Puslojici și Dragoliub Firulovici, Achille Roselletti, Raul Cortes, Ion Dumitru), cu numeroși oameni de cultură din Gorj, cu Președintele Consiliului Județean Gorj, Ion Călinoiu și Prefectul de Gorj, Ion Florescu, cu reprezentați ai instituțiilor administrative județene și locale. Cu această ocazie a fost prezentată expoziția de grafică a artistului columbian Raul Cortes, lucrările expuse reprezentând ilustrații din volumul bilingv conținând 11 poezi de Tudor Arghezi. Au fost lansate revistele - Portal Măiastra și Bilete de Papagal, editate de CJCPCT Gorj și Caietele Columna, revista Fundației Culturale “Columna” Târgu Jiu. Un moment de excelență l-a reprezentat lansarea albumului muzical Din răsărit, soare – cântece din Valea Timocului, între care se regăsesc piese ale Mariei Tănase și Mariei Lătărețu, album aparținând lui Dragoliub Firulovici (Firul), pictor si cantaret din Serbia, ca într-o adevărată sărbătoare literară și culturală europeană. Firulovici fiind cel care l-a impresionat pe acad. Eugen Simion, prin răspunsul său, atunci când, întrebat cum de și-au păstrat identitatea și limba românii din Valea Timocului: "Ne-am păstrat ca români datorită Mariei Lătărețu. Am cântat permanent cântecele ei, în care ne-am recunoscut ființa. Am repetat textele lor atât de frumoase, ca să nu uităm a vorbi românește", după cum povestea Mihai Cimpoi într-un număr din anul 2005 alcotidianului Ziua,.
Duminică, 24 mai, în cadrul Galei Festivalului “Tudor Arghezi” 2009, desfășurate în sala de conferințe a Primăriei din Târgu Cărbunești, au fost acordate premiile laureaților ediției cu numărul 29. Festivitatea a fost moderată de directorul festivalului, Ion Cepoi, director al Centrului Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Gorj, având alături pe d-na Mitzura Arghezi, pe criticul literar Gheorghe Grigurcu, pe Ion Florescu, Prefect de Gorj și Mihai Mazilu, Primar Târgu Cărbunești. Pe lângă laureații Festivalului “Tudor Arghezi”, au fost premiați și tinerii care au participat la concursul literar “Moștenirea Arghezi”, desfășurat în Târgu Cărbunești. Înaintea premierii, în spațiul din fața Muzeului “Tudor Arghezi”, au fost plantați trei arțari de către Ilie Constantin, Adam Puslojici și Mitzura Arghezi, cei trei putând spune de acum că-și au rădăcini și în Gorj. De asemenea în foaierul Centrului Cultural “Tudor Arghezi” din Târgu Cărbunești, au putut fi admirate lucrările artistului fotograf Teodor Dădălău.
Pe parcursul zilelor Festivalului “Tudor Arghezi”, participanții au avut ocazia de a vizita mănăstirile din Târgu Cărbunești și Strâmba, Termocentrala Turceni, fiind prezenți și la manifestarea “In memoriam - Ion Lotreanu “, organizată în comuna Alimpești, locul de naștere al poetului evocat.
De remarcat efortul depus pentru buna desfășurare a Festivalului “Tudor Arghezi” 2009 de către organizatori: Centrul Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Gorj, Consiliul Județean Gorj, Biblioteca Județeană “Christian Tell”, Consiliul Local și Primăria Târgu-Cărbunești, Școala Populară de Artă Târgu Jiu, Centrul Cultural și Biblioteca “Tudor Arghezi” Târgu Cărbunești, și bineînțeles trebuie menționat excelentul aport al site-ului agonia .ro ca partener media, pentru ecoul repurtat de acest Festival în rândul comunității literare pe care o găzduiește.

Viorel Surdoiu

Palmaresul ediției a 29-a a Festivalului internațional de literatură Tudor Arghezi
Premiul pentru OPERA OMNIA :
- ILIE CONSTANTIN (România)
- FERNANDO ARRABAL (Franța)
Premiul pentru OPERA PRIMA(ex equo) :
- AIDA HANCER pentru volumul „EVA NIMÃNUI”, Ed. Vinea, București, 2008
- CÃTÃLINA CADINOIU pentru volumul „NUFERII MOR ÎN CADÔ, Ed. Cartea Românească, 2008
Volum de poezie în manuscris (Cuvinte potrivite) și Premiul Editurii Vinea
- ȘTEFAN ALEXANDRU CIOBANU, București
GRUPAJ POEZIE „BILETE DE PAPAGAL”
- PREMIUL I – LIVIU CLISU – Târgu Jiu
- PREMIUL II – VLAD IONUÞ SIBECHI - Suceava
- PREMIUL III – nu se acordă
Premiul Revistei „Luceafărul” și al Societății culturale „APOZIÞIA” (Germania)
MIHAI GHEORGHE – Motru
- ROXANA DIANA BALTARU – Rădăuți
ARGEZOLOGIE
- FLOREA FIRAN – Craiova
PROMOVAREA OPEREI ARGHEZIENE
- ADAM PUSLOJICI – Serbia
- RAUL CORTES – Columbia
- ACHILLE ROSELLETTI – Italia
Premiul pentru CARTEA DIASPOREI
- MIREL BRATEȘ – Israel, pentru romanul „CLARENFELD, EVREUL NECESAR”, Ed. HASEFER, București
Premii Concurs literar „Moștenirea Arghezi”
Monica Larisa Uleanu
Maria Redeca
Marian Cosmin Pencea
Elevi ai Colegiul Național „Tudor Arghezi” Târgu Cărbunești



.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!