poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1082 .



Întâlnirile omului cu ursul (Ursus arctos arctos) 32
personale [ ]
Povestirile oamenilor care s-au întânit cu ursul brun.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Artangel ]

2011-01-03  |     | 



Lazăr Ion (Þică Lazăr), Covasna, 65 de ani, pensionar, vânător, fost șef al grupei de vânătoare din orașul Covasna.

1.

Ursu-i ca țiganul! Þi-e frică de el, te-a atacat. Când te întâlnești cu el, te ocolește dacă întâlnirea nu e bruscă. Când e la carne și te duci peste el e mai rău. Dacă vede că stai, mai dai cu toporul. Dacă ai izmene dai și-n el' Dacă nu...nu dai!
Anul trecut, băteau câinii lângă lac. Era ursul. A trebuit să dau cu toporul că s-a repezit la mine. Toporul s-a agățat în el, apoi toporul a căzut.

2.

Cei mai mulți pui de urs i-am prins la Chiuruș. Era demult. Mi-a trântit ursoaica câinii. Mă aștepta Lászlo Béla, șeful Filialei de Vânătoare din județul Covasna

la ora 12. Am prins 5 pui la un singur bârlog. Ranița era plină de pui. I-am deșertat în șosea.

3.

La stână când a venit la oi, mi-a luat o oaie. S-a băgat în desiș. Mi-a omorât un câine, dar tot am scos oaia de la el. Eram cioban, nu aveam armă. Am fost cioban 20 de ani. Omul fără câine nu-i bun, dar nici câinele fără om! Câinele trebuie să vadă că nu ți-e frică. La doi ani îl vezi dacă-i bun. Că te scoate și el pe tine și tu pe el.

4.

Pe Șoimu era și Kerekes Árpi cu mine să prind pui de urs. Când a ieșit l-am prins pe ăla de un an de zile. L-am legat, l-am dus acasă. Aveam planul să prind atunci un pui mai mic. Aveam un câine mare... Hanț. Când ieșea ursul, numai la cap se repezea. Era foarte bun la urs. A avut date și mațele afară. L-am legat și l-am vindecat. Aveam o cușcă specială pentru urși. L-am băgat în cușcă. A trebuit să-i dau drumul. Era de 50 de kilograme și era prea mare. I-am dat drumul la Piliș. A trebuit să-i dau drumul la câine în cușcă, să se lupte cu el, ca să-l leg de picioare și ca să nu ne muște. Trebuiau mici pentru circ, nu de ăla mare. A fost și Cojan Florea cu noi.
Când plecam de acasă plângea maică-mea, nevasta! Ori vin, ori nu vin! Am făcut multe filme cu Alexandru Satmari. Lăsam un bilet, pe ce creastă m-am dus, că pleci, dar nu știi dacă mai vii!
Când trăgeam, erau călare pe urs. Am avut plan și la urs... de împușcat.
La care le omora oi, aveam hârtie și mă duceam.

5.

Într-un an a omorât un măgar. Lătrau câinii și zicea-i că-i nuntă. Ciobanii de la stână mă chemau. Mult i-am ajutat pe ciobani! Înainte ne dădea și nouă autorizație de urs. Cel cu măgarul... . O noapte era la o stână, în cealaltă noapte la cealaltă. Venea roată. Manicica, Cheișoara, Zăpadu, Pilis, Iacabhavașul, Palfeiul. Era mare! La două săptămâni sosea de unde a plecat. Făcea naveta. L-am împușcat Sub Piatră.

6.

La Doboli. Așez armele pe Valea Mare, de la cimitir în sus. I-am zis lui Chilat că pe unde trebuie să iasă. El a început să mănânce. A dat din palme și ursoaica după el! L-a agățat! I s-a fracturat umărul. Dacă nu eram cu câinii să-l scot...! L-am certat atunci. Gonacii s-au speriat. Nu mai vroiau să intre în goană. Am intrat eu în goană. La a doua goană s-a luat ursul și de mine. Am tras vreo două cartușe în sus și au venit câinii.

7.

Eram la Zăpadu. Era Nicu acolo! Lui i-a omorât vreo 9 oi într-o noapte. Sunt vreo 19 ani de atunci. Ursul a prins slăbiciunea la câini. Parcă veneau lăutarii cu muzica. El venea și câinii lătrau. Ciobanii nu se mai băgau cu câinii. Așa s-au speriat ciobanii! M-am dus cu trei câini, într-o seară. La ora 11 deja a fost prezent. Am dat drumul la câini. Pe cei ciobănești i-am legat. Ursul... îndrăzneț! Când l-a prins pe unul... pe loc l-a omorât. Aveam autorizație. Când l-am împușcat, s-a mai dus până
la pârâu. Dimineața ne-am dus să-l vedem.

Eu mergeam cu bocuri. Se repede aproape în față. Intră ușor în cap.Îl lași aproape.

Am prins vreo 48 de pui de urs. Cu ordinul lor. Ãștia cu cinci pui... mă aștepta Lászlo Béla pe terasă la Camping.

Dacă stai să vină până la un metru, face figuri. Cum te-ai sucit, te-a și încălecat! Dacă vine cu puii, atunci te nenorocește!


.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!