Comentariile membrilor:

 =  Educatii si educari
luana zosmer
[02.Apr.06 12:02]
macar de-am putea in vederea aplicarii ( doamne cum suna) unei noi credinte de-un fel sau altul, comunist, capitalist ori ambiguu ,macar de-am putea sterge din minte rugaciunile si ele de-un fel sau altul,inchinate unui dumnezeu sau altul unei conceptii sau alteia unei dogme sau alteia.Trecind in pasi de labada agonizinda de la credinta la o lege de la o teorema la o axioma,balanganindu-ne intre un regim si o dieta ramine cu un tirg oriental in minte ,toate-s puse una peste alta, dumnezeu se amesteca cu max si filemele ca eruptii se-mbina cu muntele tau sau cu alti munti ori oceane.ne regasim prea goi intr-un tirziu si ne-apucam de fizica sperind stiu eu rezolvarea prin formule, ne apucam de psihiatrie sperind iar nu stiu rezolvarea prin intelegerea mintii omenesti si murim prosti ca vacile rumegind vechi ierburi a tot ce puteam face si n-am facut fiindca n-am reusit sa stergem nimic in mod final si nici sa adaugam nimic in mod total.

 =  "elefantul aritmofon"
Monica Manolachi
[02.Apr.06 18:54]
"nobila și originala meserie de a se reinventa, brevetată în literatura română de Radu Cosașu" - în ce fel se poate breveta așa ceva? Ce sens are aici "a se reinventa"?

"desenam în neștire bătălii aer-sol, în care sovieticii îi terciuiau sistematic pe nemți, sfârșind prin a înnegri quasicomplet zeci de file de caiet de desen" - m-am întrebat adesea de ce un coleg de școală desena mașini de război și nu am primit niciodată răspuns.

"mollah doctorand în gândirea ciuce" - aș vrea să aflu mai multe despre perioada asta. Nu cumva trebuie reinventată?

"Limba de lemn avea logica ei formală, putea, adică, fi exprimată sub formă de numere, deci putea înlocui orice rugăciune, inclusiv cea a studentului în fața examenului de marxism: Doamne, ajută-mi să te combat!" - n-aș vrea să trag o concluzie pripită, dar pun și eu o întrebare: să fie limbajul de lemn una dintre cauzele pentru care înainte de '89 industria avea într-adevăr nevoie de ingineri, iar după, în urma colapsului economic și pe fondul unui individualism efervescent, foarte mulți au fost nevoiți să se reorienteze?

Stilul mi se pare foarte detașat. Sunt interesante notele acestea autobiografice, dar mi-ar fi plăcut să găsesc accente care să mă transpună în acele vremuri. Poate că dialogul și descrierile mai colorate ar fi niște soluții. Aș fi lucrat un pic și paragraful "Păi, măi tovarăși..."

Finalul e surprinzător. Mai sunt mici inadvertențe pe ici pe colo.

+ Muntele
Ina Simona Cirlan
[02.Apr.06 19:15]
Pentru amatori, jurnalul literar e un munte greu de escaladat. Iată, un alpinist care se cațără cu naturalețe și eleganță.
Ironic, melancolic dar mereu cu o nostalgie bine temperată autorul reușește să facă radiografia unei perioade, având drept punct de plecare percepțiile și trăirile adolescentului de atunci. Notabil, mi se pare faptul că acestea, trecute prin filtrul maturității nu pierd nimic din prospețime. Dimpotrivă, se îmbogățesc cu pofta, răbdarea și o știința aparte de a povesti.
Consider că, acest jurnal merită mai mulți cititori drept pentru care agăț steluța semnalizatoare pe una din file.


 =  arta de a se reinventa
radu-ilarion munteanu
[02.Apr.06 20:15]
imi propun sa ma abtin de la a raspunde oricarei observatii, mai ales ca asta, ultimul, pare a fi textul care sa fi suscitat mai multe decat obisnuitul mai nimic. voi raspunde, prin urmare, numai monicai manolachi:

(i) "a se reinventa" are, aici, exact sensul pe care expresia il are in nuvelistica lui cosasu;

(ii) o ipoteza, bazata pe presupunrea ca colegul de scoala avea varsta pe care o avea personajul meu narator atunci - corespunzatoare claselor primare: la varsta aia razboiul nu impresioneaza prin grozavia lui, penrtru a fi sensibil la dimensiunea asta trebuie sa fi descoperit simtul raspunderii si sa stii ce inseamna sa pierzi oameni dragi. in schimb mecanica e atractiva. vezi si popularitatea jocurilor electronice ce simuleaza lupta;

(iii) ironia e, no offence, tintita pe alaturi; nu e vorba d eo epoca, ci de un sugestiv si, daca vrei, metaforic joc de cuvinte: gandirea ciuce sade la baza ideologiei nordcoreene de partid si de stat;

(iv) iti acord destul credit ca sa mizez pe pripriul tau raspuns;

(v)multumesc pentru observatie. chiar daca miza textului NU e neaparat si in primul rand epoca, daca simti nevoia unor accente care sa te transpuna in acele vremuri atunci textul e perfectibil. stilul, insa, la o atare construcite, nu poate fi decat detasat. desi... e si nu e...




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !